Burgundský králík
Toto francouzské plemeno vzniklo v jihovýchodní části Francie z oblasti Champagne z kraje burgundského. Vyšlechtěno bylo především jako masné plemeno a Francouzi toto plemeno chovali především pro maso. Od začátku 20. století začali mít o burgundského králíka zájem také chovatelé z jiných zemí než jen ze země původu, a proto se tito králíci vyváželi.
Do české republiky byl burgundský králík dovezen do faremních chovů v roce 1970 z Dánska
Burgunský králík má robustní stavbu se širokými a plnými zadními končetinami. Hmotnost se pohybuje mezi 4–5 kg. Často mají váhu daleko vyšší. Králíci mají silné lícní kosti a pevné uši, které mají průměrnou délku 14 cm. Oči mají hnědé.
Základní barva je žlutočervená, spodní část pysku a břicha je bílá nebo krémová. Spodina pírka je bílá nebo krémová. U nás se upředňostňuje krémové zbarvení. Srst burgundského králíka je krásně hebká, a to díky velkému množství podsady.
Chovatelé uvádějí, že jednoletá samice zpravidla mívá 6–7 mláďat a dvouletá 8–10. Dále radí, že se hodí ke křížení s jinými králíky, kteří jsou také chováni kvůli masu. Chovatelé, kteří se nezabývají čistokrevným chovem, je zpravidla kříží např. s kalifornskými králíky, což má vliv na rychlé přírůstky a zmasilost králíčat.
Štítky: střední plemena